TOMMY ROE – SHELIA / SHEILA – THE EARLY YEARS

et Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ is gespecialiseerd in het uitbrengen van gedigitaliseerde stokoude muziek die de ouderen onder ons zeker snel zullen herkennen, maar die voor de jongere generaties als compleet onbekend in de oren zal klinken. Op die manier krijgen we via deze verzamelalbums dus een behoorlijke portie muziekgeschiedenis ingelepeld en wij vinden dat een absoluut lovenswaardig initiatief.

Vandaag is de Amerikaanse popzanger en songschrijver Tommy Roe het onderwerp van gesprek. Hij werd in 1942 geboren als Thomas David Roe in Atlanta, Georgia en maakte een indrukwekkende muzikale carrière als ‘bubblegum’-artiest met als meest bekende hits “Sheila” uit 1962 (nummer één in de ‘US Billboard 100’-hitparade) en “Dizzy” uit 1969. De ultieme beloning voor zijn loopbaan kreeg hij in 1986 toen hij zowel in de ‘Georgia Music Hall Of Fame’ als in de ‘Rockabilly Hall Of Fame’ werd opgenomen. In totaal werden er meer dan 60 miljoen platen van Tommy Roe verkocht en kreeg hij vier gouden platen voor zijn albums.

De nu 77-jarige singer-songwriter bleef tot februari 2018 actief als performer op Amerikaanse podia, waar hij voornamelijk zijn liedjes uit de ‘oude doos’ bracht. Toen kondigde hij aan dat hij na 55 jaar besloten had om eindelijk aan zijn verdiende pensioen te beginnen. In zijn privéleven is hij getrouwd met een Franse actrice waarmee hij één dochter Cynthia heeft die hem drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen heeft bezorgd.

In 1958 begon Tommy Roe aan zijn lange muzikale carrière als oprichter van de formatie ‘The Satins’, maar zijn grootste successen kwamen er pas nadat hij besloten had om als soloartiest platen te gaan maken en te gaan optreden. Met zijn liedjes “Sheila” en “Dizzy” slaagde hij er ook in om hoog in de Europese hitparades te belanden en vooral Engeland en Duitsland lagen aan de voeten van de toen nog erg jonge en goedogende popzanger. In de jaren ’70 en ’80 begon hij zich meer en meer toe te leggen op het countrygenre. De bekendste countryhit uit zijn latere carrière was “Let’s Be Fools Like That Again” in 1986.

Op de hier besproken verzamelplaat krijgen we 26 liedjes uit de carrière van Tommy Roe in de periode van 1960 tot 1962. Er zijn ongetwijfeld enkele ‘rarities’ te horen die je nog nooit op een cd hebt kunnen vinden. We krijgen ook enkele coverversies van nummers van andere artiesten zoals “Heartbeat” en “Look At Me” van Buddy Holly, “There’s A Great Day A-Coming” van Joe South, “I Found A Love” van Wilson Pickett, “Maybelline” van Chuck Berry en “You’re My Happiness” van Ray Stevens. Kortom: dit is een absolute ‘must-have’ voor alle fans van onvergetelijke oldies-klassiekers.

(valsam)

 

 

Track Listing
1. CAVEMAN (With The Satins)
2. I GOT A GIRL (With The Satins)
3. SHELIA (With The Satins)
4. PRETTY GIRL (With The Satins)
5. THE ROOM (With The Satins)
6. SHEILA
7. SAVE YOUR KISSES
8. SUSIE DARLIN'
9. PIDDLE DE PAT
10. LITTLE HOLLYWOOD GIRL
11. HEARTBEAT
12. THERE WILL BE BETTER YEARS
13. THERE'S A GREAT DAY A-COMING
14. THINK ABOUT THE GOOD THINGS
15. LOOK AT ME
16. I FOUND A LOVE
17. BLUE GHOST
18. MAYBELLINE
19. TOWN CRIER
20. RAINBOW
21. GONNA TAKE A CHANCE
22. DON'T CRY DONNA
23. KATY DID
24. SENSATIONS
25. STANDING WATCH
26. YOU'RE MY

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video